3 boeken over psychologie die je wilt lezen

Lezen biedt ontspanning, maar kan ook informatief zijn. In mijn boekenkast staan naast romans en thrillers dan ook boeken over psychologie, gezondheid, voeding en het menselijk lichaam. Waar het ene boek nodig moet worden afgestoft, staat het ander prominent vooraan. In de rubriek 3 goede boeken over ... vertel ik welke informatieve boeken je écht wilt lezen. Om je kennis te vergroten, up-to-date te blijven en je artikelen naar een hoger niveau te brengen. Deze keer: 3 goede boeken over psychologie.


Psychologieboek 1: Oogklepdenken

De titel van het boek slaat de spijker op zijn kop, echt waar. De Vlaamse filosoof en bioloog Ruben Mersch laat, met fantastische voorbeelden, zien hoe we om de tuin worden geleid (of onszelf om de tuin leiden). We zien namelijk wat we willen zien. Door dit psychologieboek kom je erachter hoe jij beslissingen neemt (die neem je helemaal niet zelf!), hoe een diagnose andere gedragingen en eigenschappen van die persoon kleurt en waarom je voor een Turks tapijt altijd te veel betaalt. Je zult af en toe schrikken en jezelf herkennen in de verhalen die Ruben Mersch vertelt, maar het zal je vooral van begin tot eind boeien en vermaken. Een must-read voor iedereen, zeker als je schrijft over psychologie, de mens of het dagelijks leven.

Psychologieboek 2: Sterker met stress

Het tweede boek dat écht in je kast moet staan, heet Sterker met stress. Stress zien we namelijk vaak als vijand, maar dit boek gaat uit van het tegendeel: stress is gezond! In 284 pagina’s (inclusief index) doet Stanford-psycholoog Kelly McGonical uit de doeken wat stress is en waarom het een stuk gezonder is dan we denken. Tipje van de sluier: volgens dit boek is stress alleen echt schadelijk als je dat gelooft. De psycholoog laat je in dit boek kennismaken met de wetenschappelijke achtergrond van ideeën over stress, zoals dat stress goed voor je kan zijn. Zodat je gaat nadenken en kunt bepalen of ze opgaan voor je eigen ervaringen. Ze haalt veel (goede) bronnen aan, doet interessante uitspraken en geeft veel praktische tips. Bovenal is het een geheel nieuwe kijk op het altijd terugkerende (en altijd aanwezige) fenomeen stress.

Psychologieboek 3: Psychologie van het uiterlijk

Een boeiende combinatie: psychologie, filosofie en sociologie. Het zorgt voor een bredere kijk op een onderwerp, in dit geval het uiterlijk. Liesbeth Woertman vertelt in dit boek hoe ons zelfbeeld ontstaat. Conclusie één: door anderen. In de eerste hoofdstukken neemt ze je mee door alle leeftijdsfasen: van pasgeboren baby tot basisschoolkind, puber en uiteindelijk oudere. Ze gaat in op het belang van kennis over het eigen lichaam, het belang van uiterlijk bij pubers en het ontstaan van onvrede over het uiterlijk. Jarenlang onderzoek ligt aan dit boek ten grondslag, net als vele jaren praktijkervaring. Het boek leest makkelijk (soms is het net een lang gedicht) en is verdiepend.